Down Sendromu Nedir?

down sendromu

Down sendromu;

Down sendromu bebekteki 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Dünyada doğum esnasında görülme sıklığı 1000 doğumda birdir ve Down Sendromu; fiziksel büyüme geriliği, karakteristik yüz görünümü ve orta derecede zihinsel geriliğe yol açabilir.

Down sendromu olan çocuklar fiziksel ve zihinsel yetersizliğe sahip olmaları nedeniyle fizyoterapi, özel eğitim ve dil-konuşma alanlarında planlı desteğe ihtiyaç duyarlar. Tanıdan itibaren devam eden fizyoterapi desteği, 6. aydan sonra devam edecek özel eğitim ve 1 yaş sonrasında başlanılan dil-konuşma eğitimi oldukça önemlidir.

Down sendromlu çocuklar yürüme, konuşma ve tuvalet eğitimi gibi gelişimsel görevleri tıpkı diğer akranları gibi öğrenirler, fakat yaşıtlarına göre daha geç öğrenirler.Eğitimle tıpkı diğer bireyler gibi arkadaş edinebilir, okula gidebilir, iş edinebilir ve kendi hayatları ve gelecekleri için karar verebilirler.

down sendromu (1)

Ülkemizde 1997 yılında kabul edilen 573 sayılı KHK ve ardından 2000 Yılında yürürlüğe giren Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile tüm engelli çocukların eğitim hakları erken çocukluktan başlayarak Devlet tarafından yasal olarak güvence altına alınmıştır.

Yükselen Lodos Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından uygulanmakta olan diğer " Destek Eğitim Programları "," Tamamlayıcı Eğitim Programları "ve" Yoğun Eğitim Programları " hakkında incelenme yapmak için ilgili başlığı açabilirsiniz.

ADRES

1

Menteş Mahallesi 25172 Sokak
No:10 / 1 33150 Yenişehir / Mersin

ÇALIŞMA SAATLERİ

çalışma-saatleri

Pazartesi-Cumartesi: 08.00 - 19.00
Pazar: Kapalı